Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
 • Alamat

  qrcode

  Jabatan Kehakiman Syariah Selangor (JAKESS)

  Bangunan Mahkamah Syariah Sultan Idris Shah

  Persiaran Masjid, Seksyen 5

  40000 Shah Alam

  Selangor Darul Ehsan

  Tel : (603) 55191291 / 55191294 / 55191304 / 55113708

  Faks : (603) 55105620

  Pautan Agensi

  bpa spa sprm mygov lhdn mygov mdec mdec1 ksn

  Sitemap

  Paparan terbaik menggunakan :

  IE9 Ke atas/ Firefox 11 Ke atas / Google Chrome resolusi 1280 x 720 ke atas.

  ::Hak Cipta Terpelihara © 2014. Jabatan Kehakiman Syariah Negeri Selangor:: 

  • Tarikh kemaskini: Ahad 18 September 2022, 13:23:51.

  Total Visitor 16513

  Kubik-Rubik Joomla! Extensions

PERSIDANGAN KEHAKIMAN DAN PERUNDANGAN SYARIAH NUSANTARA 2020

Kadar pengguna: 3 / 5

bintang aktifbintang aktifbintang aktifBintang tidak aktifBintang tidak aktif
 

28-30 September 2020 bersamaan 10-12 Safar 1442H - Jabatan Kehakiman Syariah Selangor Darul Ehsan (JAKESS) yang diketuai oleh Ketua Hakim Syarie, YAA Dato’ Mohammad Adib bin Husain telah menghadiri Persidangan Kehakiman dan Perundangan Syariah Nusantara (PKPSN) tahun 2020 bersama-sama dengan 70 peserta yang lain, terdiri daripada Hakim Mahkamah Tinggi Syariah, Ketua Pendaftar, Hakim Mahkamah Rendah Syariah, Pendaftar, Pegawai Penyelidik, Pegawai Sulh dan Pegawai Bahagian Sokongan Keluarga.

 

Majlis perasmian telah disempurnakan oleh YAB Tan Sri Dato' Haji Muhyiddin bin Haji Mohd. Yassin, Perdana Menteri Malaysia bertempat di Movenpick Hotel Convention Centre, KLIA. Turut menghadiri ialah Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Seri Zulkifli bin Mohamad Al-Bakri bersama-sama Ketua Pengarah/ Ketua Hakim Syarie Jabatan Kehakiman Syariah Malaysia (JKSM), YAA Dato' Dr. Hj. Mohd Na'im bin Hj. Mokhtar selaku penganjur PKPSN kali ini.

Tema persidangan kali ini “Aplikasi Maqasid Syariah: Ke Arah Pembudayaan Norma Baru Dalam Sistem Kehakiman dan Perundangan Syariah" diadakan secara video conference bagi pembentang dan peserta luar Malaysia selain diadakan di dua lokasi berasingan di Movenpick Hotel Convention Centre KLIA dan Pullman Hotel Kuala Lumpur Bangsar yang telah berjaya mengumpulkan penglibatan seramai 580 orang di kalangan pembentang dan peserta seluruh negeri-negeri dan negara nusantara.

 

PKPSN kali ini merupakan persidangan nusantara kali kedua penganjurannya di peringkat serantau melibatkan Negara Brunei Darussalam, Singapura dan Indonesia, lanjutan daripada kejayaan penganjuran persidangan kali pertama, yang telah diadakan dari 7 hingga 9 November 2016.

 

Antara yang menarik sepanjang PKPSN ialah ucaptama oleh Professor Dr Sheikh ‘Ali Muhyiddin Al-Qarah Daghi dari Universiti Qatar disamping empat pembentangan kertas kerja dari Ketua Hakim Syarie Negara Brunei Darussalam, Presiden Kanan Negara Singapura, Ketua Kamar Agama, Mahkamah Agung Negara Indonesia dan Ketua Pengarah/ Ketua Hakim Syarie Jabatan Kehakiman Syariah Malaysia.

 

PKPSN kali ini diadakan dalam konteks berbeza dari kebiasaannya dimana seluruh dunia sedang berhadapan mencegah dan memutuskan rantaian penularan pendemik Covid-19 dengan amalan norma baharu kehidupan. JAKESS juga tidak terkecuali dengan amalan prosedur operasi standard (SOP) keselamatan yang ketat disamping, mengikuti garis panduan yang telah ditetapkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), Majlis Keselamatan Negara (MKN), Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM).